Το νέο Λύκειο… ( Μέρος 3ο : οι προτάσεις )
Σήμερα μία παρουσίαση βιβλίου με καθυστέρησε και έτσι δεν έχω πολύ χρόνο. Από την άλλη ο Κώστας δεν μου έστειλε ολοκληρωμένη τη πρόταση. Θα προσπαθήσω λοιπόν να πω τη βασική ιδέα και από τα δυο, που ακούστηκαν με τις προσθήκες του Γιώργου.
Η κεντρική ιδέα σε όλες τι προτάσεις είναι η ευελιξία στην επιλογή των μαθημάτων. Ειδικότερα ο ένας συνάδελφος μιλάει για μείωση των υποχρεωτικών στις 8 ώρες ενώ η άλλη πρόταση μιλάει για 12 ώρες. Και οι δύο μιλάνε για τις φυσικές επιστήμες να έχουν όλες και βασικές δεξιότητες (3 ώρες) και υψηλό επίπεδο (6 ώρες) – στη φυσική και τη Χημεία – και Βιολογία και Περιβαλλοντικές να παραμείνουν στις 3.Το σημαντικό κοινό χαρακτηριστικό και των δυο προτάσεων είναι η δυνατότητα επιλογής από το ίδιο “καλάθι” περισσότερες από μια φορές. Και οι δύο μιλάνε για ένα βασικό (6ωρο) μάθημα και επιλογή περισσότερων μαθημάτων που μπορεί να είναι από την ίδια ομάδα.
Έτσι ο υποψήφιος Ιατρικής θα μπορέσει να έχει και βιολογία και χημεία, αλλά και μαθηματικά και …ό,τι άλλο χρειάζεται. Αλλά και ο υποψήφιος του Πολυτεχνείου θα μπορεί να έχει Μαθηματικά σαν κύριο μάθημα αλλά και επαρκείς γνώσει φυσικής και χημείας που θα του χρειαστούν.
Το κόστος είναι ότι θα έχει επιλογή να μη διαλέξει από την ομάδα των “καλλιτεχνικών” και αντ’ αυτής να πάρει τα μαθήματα, που είπαμε. Επίσης στην πρόταση με τις 8 ώρες φεύγουν από το βασικό κορμό, η ξένη γλώσσα και έτσι πάει στην ομάδα των ξένων γλωσσών, ενώ τα Λατινικά μετακομίζουν στα φιλολογικά.
Αν κάποιος έχει έφεση στις ξένες γλώσσες θα μπορούσε να πάρει 2 ή και 3 ξένες γλώσσες ενώ μια θα ήταν βασική. Το ίδιο και στα φιλολογικά θα μπορούσε να πάρει κάποιος και Αρχαία αλλά και Λατινικά (όχι σε 6ωρα αλλά για 3ώρες).
Αναγνωρίζω ότι δεν είναι με μεγάλη σαφήνεια γραμμένα αλλά η ένωση Ελλήνων Χημικών έχει και τις δύο προτάσεις αναλυτικά. Απλά ρωτείστε και θα τις μάθετε.
Σύμφωνα με μια άποψη, το σύστημα αυτό είναι αντιγραφή του ΙΒ αλλά στο περίπου. Τέλος πάντων δεν ξέρω και φοβάμαι ότι δεν έδωσα και σαφή εικόνα για το περί τίνος πρόκειται.
Τέλος πάντων… Τη καλησπέρα μου.