Το μέλλον…

…άδηλον.

Πόσα έχουν γραφτεί για το μέλλον. Πόσες ιστορίες έχουν γραφτεί για αυτούς που ξέρουν το μέλλον. Και πόσα χρήματα έχουν δοθεί για να μάθει κάποιος το μέλλον. Αύριο το σημερινό μέλλον θα είναι παρόν και κάτι άλλο θα είναι πάλι το μέλλον… και δώστου πάλι. Ένα συνεχές κυνηγητό το χρόνου και του… μέλλοντος.

Κάποιος που έχει κάποια χρονια πάνω στη Γη, μπορεί να σκεφτεί το παλιό “μέλλον” και να το συγκρίνει με αυτό που ζεί σήμερα… για να δει αν είχε προβλέψει καλά. Όχι ότι έχει καμία σημασία η πρόβλεψη, αλλά είναι ένα παιγνίδι που συχνά το κάνουμε.

Έτσι για να δω τι σκεφτόμουν το 1982 όταν καθόμουν μπροστά από τον Spectrum 48 K (Ναι συνολική μνήμη 48ΚΒ και ήταν υπολογιστής και είχε και προγράμματα… Τώρα το μέγεθος μνήμης αυτό είναι ξεχασμένο). Πόσο με ενθουσίαζε ο 8088 με τα 4,77 ΜΗz συχνότητα και την πράσινη οθόνη με κάρτα Hercules 64 KB… το πρώτο μου PC το 1986… και 26 χρόνια μετά κάποια GHz ταχύτητα, κάποια GB μνήμη και κάποια TB σκληροί δίσκοι… Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να τα φανταστώ. Και από το ξερό πρρρρπππρρρρριιιι του μόντεμ που πότε εύρισκε τη γραμμή και μπλόκαρε το τηλέφωνο με τα 12 Kbps στα 14 Mbps και πότε “μας πετούσε έξω” μέχρι την συνεχή και αδιάλειπτη σύνδεση στο διαδίκτυο… ούτε αυτό μπορούσα να το σκεφτώ ποτέ. Ότι στη τσέπη μου έχω το τηλέφωνο που ζυγίζει 130 γρμ και έχει δυνατότητες τάξεις μεγέθους ανώτερες από τον υπολογιστή που γέμιζε το γραφείο μου το 2000, ένα Pentium στα 1600 GHz, ήταν κάτι έξω από κάθε φαντασία…

Το 1986 που ξεκίνησα να διδάσκω : καινοτομία ήταν η χειρόγραφη σημείωση, προχωρώντας παραπέρα το 1990 καινοτομία έγινε η δακτυολγραφημένη σημείωση, ενώ το 1995 καινοτομία ήταν το διασκόπιο (κν overhead projector). Το 2000 αφού ξεπεράσαμε τον ιό, καινοτομία ήταν η εκπαιδευτική τηλεόραση, το 2005 καινοτομία έγινε το power point, το 2009 καινοτομία μας είπαν ότι  ήταν το netbook και φροντίσαμε να αποκτήσουν όλοι  οι νέοι μαθητές ενώ το 2010 πήρε τη σκυτάλη ο διαδραστικός πίνακας που θα μας έβαζε στην νέα εποχή της εκπαίδευσης. Τα χρόνια που ακολούθησαν δεν μπορούσαμε να ασχοληθούμε με καινοτομίες. Μέσα σε 26 χρόνια έγινε “κοσμογονία” στην εκπαίδευση. Άλλαξαν τα πάντα. Εκτός από ένα… την έδρα.

Το μάθημα εξακολουθεί να γίνεται μετωπικά και με διάλεξη. Μικρές αλλαγές. Είπαμε ο εκπαιδευτικός του 1900 σε μια τάξη του 2000 με πολύ μικρό χρόνο προσαρμογής θα μπορέσει να διδάξει. Έτσι τα netbook πολύ γρήγορα “χάλασαν” και έτσι δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι καλό και πέσανε σε αχρησία. Οι διαδραστικοί πίνακες κουνήθηκαν, και χάλασαν οι ρυθμίσεις τους, χάθηκαν τα “μολυβάκια τους” και μείνανε να γεμίζουν το τοίχο. Στη καλύτερη περίπτωση γίνανε οθόνη προβολής κάποιου βίντεο ή παρουσίασης power point. Ναι αυτά τα είχα πει… και μάλιστα σε τρεις συνέχειες.

Και τώρα… ο εκπαιδευτικός τι ρόλο έχει στη τάξη; Και όλα αυτά που του  προσφέρονται με το ΙΝΤΕΡΝΕΤ τι θα τα κάνει; Πως θα τα αξιοποιήσει; Και οι μαθητές, που χαρακτηρίζονται ψηφιακοί ιθαγενείς, μια και μεγάλωσαν μέσα στο ψηφιακό κόσμό και δεν μπορούν να καταλάβουν κάτι έξω από αυτόν, πως θα μπορέσουν να μάθουν και να εκπαιδευτούν; Μεγάλο θέμα. Και καλά οι μαθητές. Οι καθηγητές που χαρακτηρίζονται ψηφιακοί μετανάστες μια και προσπαθούν να μάθουν την νέα – ξένη – γλώσσα και να επικοινωνήσουν με πρωτογνωρους τρόπους, πως θα μπορέσουν; Πολλές απορίες.

Αυτές τις απορίες θα προσπαθήσουμε να λύσουμε σε μια συζήτηση στρογγυλού τραπεζιού που οργανώνεται από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και θα γίνει την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Αμαλίας 8).

Να σας δείξω την πρόσκληση :

Μια ομάδα από πέντε συνομιλητές που καλύπτουν όλο το φάσμα της εκπαίδευσης θα μιλήσουμε για τις δεξιότητες στην εκπαίδευση, και επειδή θέλουμε την ενεργό συμμετοχή του κοινού στη συζήτηση που θα ακολουθήσει, σας θέλουμε εκεί, αλλά προσέξτε… τηλεφωνείστε για κράτηση. Τα στοιχεία υπάρχουν όλα στη πρόσκληση.

Η συζήτηση στην οποία συμμετέχω ξεκινάει στις 4.30 το μεσημέρι και θα την συντονίζει ο δημοσιογράφος κ. Βασιλάκος από το in.gr. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και στο Facebook στην αντίστοιχη σελίδα.

Ελάτε λοιπόν να συζητήσουμε για το που “πάει η εκπαίδευση” όπως θα λέγαμε αλλά αν είναι δυνατόν μέσα από τη κουβέντα να δώσουμε και μια άλλη διέξοδο, πιθανόν μια άλλη ματιά ή και μια άλλη πορεία, που κανείς μας δεν είχε φανταστεί.

Τη καλησπέρα μου.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags:' <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

Copyright © 2024 Η ΒΔΕΛΛΑ 2 All rights reserved.
Desk Mess Mirrored v1.4.4.1 theme from BuyNowShop.com.