Ασφαλής πλoήγηση στο διαδίκτυο.

Posted by manaliss on Feb 10, 2010 in Χωρίς κατηγορία |

Χθες που λέτε βρέθηκα στο Τιτάνια. Το μεγάλο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, στη Πανεπιστημίου.

Εκεί λοιπόν γινόταν μια ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο για παιδιά. Αν και δεν είμαι άμεσα εμπλεκόμενος, λόγω επαγγέλματος θεώρησα ότι έπρεπε να ενημερωθώ και έτσι ζητώντας μια μικρή άδεια από το σχολείο (τη Τρίτη έχω λίγες ώρες αλλά συνήθως παραμένω για γραφική δουλειά.) Ε! σήμερα ζήτησα να μη παραμείνω – μια και ξεκινούσε στις 12 το μεσημέρι και χωρίς να αναστατωθεί το πρόγραμμά βρέθηκα στην ημερίδα, μαζί με τον συνάδελφο πληροφορικάριο.

Πολλά πράγματα ακούστηκαν και θα έλεγα όλα καλά και χρήσιμα.  Αλλά – για μένα – το συμπέρασμα ήταν ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο κυρίως στο να εντάξουμε σωστά τους νέους ανθρώπους στις νέες τεχνολογίες. Και αυτό σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να ενταχθούμε εμείς (οι “παλιοί” άνθρωποι).  Από την ημερίδα αυτή θα μεταφέρω μια φράση που δείχνει τα βασικά προβλήματα :

“Η χρήση του διαδικτύου αποκλειστικά για διασκέδαση από τα παιδιά” … Με αυτό το κομμάτι της φράσης εννοεί ότι τα παιδιά δεν έχουν συνειδητοποιήσει την μεγάλη αξία που έχει αυτό το εργαλείο που έχουν στα χέρια τους, και λέγεται διαδίκτυο.

“… ο ψηφιακός αναλφαβητισμός των γονέων…” που δείχνει την δεύτερη πτυχή του προβλήματος που μας λέει ότι πάρα πολλοί γονείς των σημερινών εφήβων έχουν άγνοια βασικών δεξιοτήτων πάνω στη χρήση του διαδικτύου.

“… και η παλινδρόμηση των εκπαιδευτικών ανάμεσα στον άκριτη αποδοχή και την άρνηση της χρήσης.” Εδώ δείχνε την αδυναμία πολλών εκπαιδευτικών να αξιοποιήσουν στην εκπαίδευση τις νέες τεχνολογίες.

Αυτοί είναι τρεις άξονες που πρέπει να δουλευτούν μαζί και πολύ. Για να μπορέσουμε όλοι να εξασφαλίσουμε στους νέους ανθρώπους τα κριτήρια εκείνα που είναι απαραίτητα για να αποφασίσουν πως πρέπει χρησιμοποιήσουν.

Όπως ήταν αναμενόμενο βρήκα γνωστούς και φίλους. Έτσι δυο παλιοί μου μαθητές ήταν στο συνέδριο. Ο ένας ακτινολόγος πλέον με μεγάλο ενδιαφέρον στο θέμα μια και για πολύ καιρό ειδικεύτηκε στο παίδων. Η άλλη στην οργανωτική επιτροπή μια και για πολλά χρόνια ασχολείται με επιτροπές σχετικές με την Ευρώπη και τις τεχνολογίες. Αλλά η μεγάλη έκπληξη ήταν μια φίλη από τις σπουδές μου στα Γιάννενα που είχα να τη δω από τότε(!!!!). Πόσες αναμνήσεις εμφανίστηκαν με μιας. Από το φοιτητικό σπίτι και τις συγκεντρώσεις που κάναμε. Εννοείτε ότι ανταλλάξαμε πληροφορίες για όλη τη παρέα της εποχής και φυσικά τηλέφωνα.

Ωραία μέρα η χθεσινή. Πλούσια.

Τη καλησπέρα μου.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags:' <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

Copyright © 2024 Η ΒΔΕΛΛΑ 2 All rights reserved.
Desk Mess Mirrored v1.4.4.1 theme from BuyNowShop.com.