Το βιβλίο των νέων της Ευρώπης…
Νωρίς το απόγευμα. Κλασσικά ο καφές και το πληκτρολόγιο. Σήμερα η μουσική λίγο πιο ρομαντική. Chris Spheeris. Τον ξέρετε το κύριο; Μάλλον τον ξέρετε αλλά δεν το ξέρετε ότι τον ξέρετε. Για να βεβαιωθείτε ακούστε λίγο ένα κομματάκι του (ίσως το πιο γνωστό). Αν όντως δεν σας λέει τίποτα κλείστε τα μάτια για 4 λεπτά και αφεθείτε στον ήχο. Σας τον παραδίδω…
Αχ!!! Η Ευρώπη… η Ευρώπη… Αμ!!! Οι Ευρωπαίοι – λες και εμείς δεν “ανήκουμε στην Ευρώπη” αλλά τέλος πάντων. Αυτές τις ημέρες η Ευρώπη παραακούγεται και μάλλον όποτε ακούγεται το μυαλό μας τρέχει σε ΔΝΤ, περικοπές, δάνεια, χρέη, συντάξεις και ό,τι άλλο – συνήθως κακό – σημαίνει αυτό το πακέτο. Η αλήθεια είναι ότι σκεφτόμαστε τα μέτρα και όχι αυτούς που τα κάνανε ρόιδο. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Πότε θα έρθει η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι δεν ξέρω. Πάντως εγώ σαν αισιόδοξη φύση που είμαι το ποτήρι το βλέπω γεμάτο, πολύ γεμάτο… μα πάρα πολύ γεμάτο τέλος πάντων. Ζούμε δύσκολες μέρες όπως και να το δεις.
Όμως υπάρχουν πολλά από την Ευρώπη που αξίζουν να αναφερθούν και κυρίως να χρησιμοποιηθούν. Γιατί είναι δικαίωμά μας και πρέπει να τα εκμεταλλευόμαστε. Γίνονται για εμάς και πρέπει να τα χρησιμοποιούμε. Ένα από αυτά είναι “Το βιβλίο των Νέων της Ευρώπης”. Τι είναι; Μα ένα βιβλίο για νέους… το λέει άλλωστε… Όχι ακριβώς.
Ακριβείς πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ αν θέλετε. Εγώ να σας πω δυο λόγια, όπως και να αιτιολογήσω αυτή την εγγραφή.
Είναι ένα ακαδημαϊκό ημερολόγιο για μαθητές.(Εβδομάδα / 2 σελίδες) και ξεκινάει από Σεπτέμβριο. Έχει τις κλασσικές χρήσιμες σελίδες με προγράμματα και σημειώσεις, πίσω έχει τυπολόγια (τα βασικά μη φανταστείτε κάτι φοβερό) αλλά μπροστά έχει πάρα πολλά θέματα. Ότι θέλει ο καθένας. Φυσικά η Ευρώπη έρχεται πρώτη αλλά υπάρχουν και θέματα οικολογικά, για το ΙΝΤΕΡΝΕΤ και την ασφάλειά του, για οικονομικά θέματα, για άσκηση των δικαιωμάτων κλπ κλπ κλπ. Δεν έχει τέλος. Παλαιότερα είχε σε ψηφιακή μορφή το βιβλίο αλλά τώρα δεν μπόρεσα να το βρω ώστε να σας στείλω μια βόλτα να το δείτε. Σε κάθε συσκευασία υπάρχει και ένα βιβλίο καθηγητή με χρήσιμες πληροφορίες αλλά και υλικό για συζήτηση. Πραγματικά έχει πολύ ενδιαφέρον.
Σαν υπεύθυνος τμήματος πάντα “χάνω” μια ώρα προκειμένου να συζητήσουμε ένα θέμα. Φέτος είναι η τέταρτη χρονιά που θα το δώσουμε στα παιδιά μας. Τη μια χρονιά είχα μιλήσει για οικολογικά θέματα – που εμένα μεν μου αρέσουν, αλλά τα παιδιά τα ακούνε συνέχεια και από πολλές πηγές. Μάλλον μπουχτίσανε… Την άλλη χρονιά τους μίλησα για τις πιστωτικές κάρτες και τη σωστή χρήση. Ναι είχε μια ολόκληρη έρευνα και αρκετούς πίνακες και στοιχεία. Πέρυσι η κουβέντα ήταν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Ένα τεράστιο θέμα (σήμερα το άκουσα : 6 αυτοκτονίες εφήβων λιγότερες φέτος από το τμήμα ηλεκτρονικού εγκλήματος της Αστυνομίας. Ένα μεγάλο Μπράβο -τι άλλο να τους πούμε). Και εκεί το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο. Ξεκίνησα με δύο βιντεάκια … νάτο το ένα… νάτο και το άλλο. Και από εκεί ξεκίνησε όλη η κουβέντα. Πάντα βρίσκονται αφορμές. Και αυτό το βιβλιαράκι δίνει πολλά θέματα.
Αξίζει – κατά την άποψη μου. Η Ελλάδα έχει από τις μικρότερες απορροφητικότητες … κάτω από 6 %. Και είναι κρίμα γιατί το μόνο που χρειάζεται είναι ένα τηλέφωνο και ένα γράμμα από τον Διευθυντή του σχολείου που να λέει πόσα παιδιά έχει το σχολείο για να στείλουν τα αντίστοιχα αντίτυπα. Είναι για Γυμνάσιο Λύκειο και φυσικά είναι δωρεάν. Για φέτος μάλλον έχει κλείσει αλλά ας κάνει κάποιος την αίτηση και του χρόνου θα του έρθουν. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κάνει μια πρόβλεψη για κάποια παραπάνω -όχι ένα τόνο παραπάνω… λογικά πράγματα. Είναι δέματα 30άρια, οπότε θα βρεθεί η λύση.
Αν εσύ που το διαβάζεις είσαι συνάδελφος, μπορείς μετά τις αρχικές συνεννοήσεις να σας έρθει ένας κωδικός και να τα συμπληρώνετε διαδικτυακά όπως φαίνεται εδώ. Ούτε πέντε λεπτά δουλειά. Αν είσαι γονέας μπορείς να το συζητήσεις με το σχολείο του παιδιού σου και να το προμηθευτούν. Αν είσαι μαθητής το ζητάς από τους καθηγητές σου. Αν δεν ανήκεις στις παραπάνω κατηγορίες πες το στους φίλους σου. Κάποιος θα το βρει ενδιαφέρον. (Το ήξερα ότι κάνω λάθος δουλειά… στις πωλήσεις θα έπρεπε να ήμουνα…). Είναι κρίμα να μας παρέχονται πράγματα χρήσιμα και να μη τα αξιοποιούμε στους δύσκολους καιρούς που περνάμε. Ψάξτε το λιγάκι… και κάντε τους να δουλέψουν για εμάς, ζητώντας τους τα ημερολόγια για τα παιδιά μας. Εμείς το παίρνουμε συνέχεια γιατί έχουμε παρατηρήσει ότι πάνω από τα μισά παιδιά το χρησιμοποιούν και το αξιοποιούν.
Ωραία…Τα είπα πάλι. Να τελειώσω το καφέ μου. Τι θέλω και τον κάνω ζεστό…αφού κρύο τον πίνω. Τέλος πάντων. Τη καλησπέρα μου. Πάω για διάβασμα.