Οδηγίες για υποψηφίους απόφοιτους….
Το είπα και το κάνω… Λοιπόν μεθαύριο Τρίτη αρχίζουν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ των τελειόφοιτων των λυκείων και των απόφοιτων παρελθόντων ετών.
Υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό είναι να τα λέμε αλλά και άλλα που δεν λέγονται και καλό είναι να γίνονται.
Ξεκινάμε λοιπόν και καταγράφω έτσι όπως μου έρχονται… αυτό κάνω άλλωστε συνήθως.
1. Το βιολογικό ρολόι… είναι λίγο αργά τώρα, αλλά σηκώνει ρύθμιση. Τι σημαίνει αυτό . Μάθατε τις μέρες αυτές να ξενυχτάτε, να διαβάζετε βράδυ, που έχει ησυχία και κανείς δεν σας ενοχλεί, μια και κοιμούνται όλοι. Ξυπνάγατε αργά μια και συνήθως είχατε κόψει το σχολείο…λόγω απουσιών κλπ κλπ κλπ. Λοιπόν νωρίς ύπνο, καταναγκαστικά και νωρίς ξύπνημα για τρεις μέρες… μέχρι τις εξετάσεις. Αλλιώς θα είστε στο σχολείο κατά τις 7.30 και θα ξυπνάτε κατά τις 12 το μεσημέρι… που θα έχετε σχολάσει. Αν με εννοείται τι εννοώ. Για να δουλέψει το μυαλό, θέλει λίγο τη ρουτίνα του… Πιεστείτε λοιπόν – αν το παραπάνω σενάριο σας κάνει, να μπείτε σε μια σειρά – έστω και τη τελευταία στιγμή.
2. Το πρωινο… είναι το σημαντικότερο γεύμα. ΟΚ δεκτό, αλλα αν εσείς έχετε μάθει μια ζωή να ξεκινάτε χωρίς πρωινό, ίσως να μην είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε τώρα. Δοκιμάστε σε μια κενή μέρα – χωρίς εξετάσεις εννοείται – να φάτε πρωινό για να δείτε πως το διαχειρίζεται ο οργανισμός σας. Μπορεί να φουσκώσετε, να έχετε ενοχλήσεις, να… να… δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Αν είναι να γράφετε και το στομάχι σας να “χορεύει” ή να κάνει θόρυβο, εξετάστε σοβαρά την πιθανότητα να μη φάτε πρωινό όπως κάνατε τόσο καιρό. Απλό είναι.
3. “Να σου φτιάξω μια πορτοκαλάδα;” Η καλή μαμά προσπαθώντας με “δόλιο” τρόπο να ενισχύσει τις αντοχές σας και τις ανοχές σας προσφέρεται να σας φτιάξει μια πορτοκαλάδα… Εσείς πιθανόν να μη θέλετε να ξαναδείτε πορτοκαλάδα για τα υπόλοιπα 30 χρόνια… αλλά δεν είναι εκεί το θέμα…Η μαμά σας λέει, παιδάκι μου είμαι εδώ, ό,τι θέλεις μου το λες και θα το φροντίσω. Αυτή είναι η “πορτοκαλάδα”. Οπότε όσο και αν δεν θέλετε, τουλάχιστον μη βάζετε τις φωνές. ΟΚ καταλαβαίνω τα περί εντάσεως και άγχους… όλοι σε κάποιες φάσεις τα περνάμε, αλλά οι άνθρωποι που είναι δίπλα μας… αξίζουν κάτι καλύτερο από τις φωνές μας.
4. “Πως πάει το διάβασμα;” ρώτησε ο φούρναρης τη Μαιρούλα, που ήξερε ότι δίνει εξετάσεις… Δηλαδή τώρα θα δίνουμε λόγο και στο φούρναρη;… Δεν είναι ακριβώς έτσι… Συνήθως η ερώτηση αυτή κρύβει ένα ενδιαφέρον, συνήθως χωρίς κουτσομπολίστικες προεκτάσεις… ανθρώπινο. Καλό είναι να δίνουμε απαντήσεις που δεν δίνουν συνέχεια για συζήτηση αλλά και δεν αποτελούν “προγραμματικές δηλώσεις”. Κάτι του τύπου “θα δείξει”, συνήθως φτάνει. Έτσι δεν δίνουμε χώρο, για να μας αγχώνουν οι πέριξ μας, μια και θα αισθανθούμε ότι μετά τις εξετάσεις θα πρέπει να του πούμε τι κάναμε… να κάνουμε και απολογισμό δηλαδή.
5. “Πως πάει το παιδί… ;” ρώτησε η θέια Κατίνα τη μαμά/ μπαμπά… Εδώ νομίζω ότι η μαμά (κυρίως) και ο μπαμπάς θα πρέπει να γίνει “κυματοθραύστης” σε αυτά τα σχόλια… Και εδώ το “θα δείξει” είναι ίσως λύση. Αν υπάρχουν αναφορές του τύπου, διαβάζει πολύ, έχει βάλει ψηλούς στόχους, θέλει να μπει με υποτροφία… και ότι άλλο, εσάς αυτομάτως σας καθιστά υπόλογους και σας ανεβάζει τον πήχυ ψηλά, μια και θα πρέπει να ανταποκριθείτε στις προγραμματικές δηλώσεις τις μαμάς/μπαμπά. Επίσης καλό είναι να αποφεύγονται οι επισκέψεις στο σπίτι εκείνες τις μέρες, γιατί σίγουρα θα ακούσετε ιστορίες του τύπου : “Ο γιος της γειτόνισας της κυρά Μαρίας διάβαζε 25 ώρες την ημέρα και δεν έκανε τίποτα το παιδί” ή ” έλιωσε πάνω από το βιβλίο και μπήκε 1ος Ιατρική” …. και άλλα τέτοια όμορφα. Δηλαδή “εγώ που διαβάζω 5 ώρες τι πιθανότητες έχω δίπλα σε αυτούς…” Αστικοί μύθοι και ίδιον των νεοελλήνων η υπερβολή σε θέματα που για αυτούς είναι ακίνδυνα. Για εσάς όμως; είναι πηγή άγχους και σύγκρισης, που καλό είναι να σας λείπει. Έτσι η μαμά και ο μπαμπάς θα υιοθετήσουν σε όλους το “Θα δείξει” και ας τους αφήσουν να βγάζουν συμπεράσματα μόνοι τους.
6. “Πως πήγες;” και εδώ μια απάντηση υπάρχει…”θα δείξει”. Το γραπτό έχει φύγει από τα χέρια σου και έχει ξεκινήσει τη πορεία προς τα βαθμολογικά κέντρα. Δεν έχει νόημα – αν έχεις κάνει λάθη – να τα ανακυκλώνεις και να τα φορτώνεις προίκα άγχους στο επόμενο μάθημα. Μια γραμμή και έκλεισε, πάμε για επόμενο. Και στη μαμά και στο μπαμπά, το ίδιο, συμφωνία να μη ρωτάνε… όση αγωνία και να έχουν. Και στους καθηγητές το ίδιο και περισσότερο… εμείς έχουμε και το κακό συνήθειο να ρωτάμε…”γιατί το έκανες αυτό…” (Για τους συναδέλφους… καλό θα είναι να μη τους πιέζετε να σας πουν τι κάνανε… δεν έχει νόημα τουλάχιστον όσο διαρκούν οι εξετάσεις. Δηλώστε τους ότι θα είστε δίπλα στο τηλέφωνο και αυτοί ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ να σας πάρουν τηλέφωνο και να ρωτήσουν και να εξηγήσετε το γιατί). Σαφώς και ξέρετε τι γράψατε και σαφώς έχετε την εικόνα – καλή ή κακή – δεν είναι ανάγκη να απολογείστε σε κάθε μάθημα.
7. “Έχω μια απορία…” στις εξετάσεις…Αν συμβεί κάτι τέτοιο, να είστε προετοιμασμένοι για να μην αγχωθείτε… Δεν θα πάρετε απάντηση άμεσα…Οι επιτηρητές θα φροντίσουν να έρθει ο Πρόεδρος του κέντρου με έναν καθηγητή της ειδικότητας, να ρωτήσει ποια είναι η απορία, θα την ακούσει προσεκτικά και θα φύγει, χωρίς να απαντήσει…στο κενό χρόνο, θα επικοινωνήσει με την Νομαρχιακή Επιτροπή, θα μεταφέρει το ερώτημα, και θα δει αν υπάρχει παρόμοιο θέμα και από άλλα σχολεία… αλλά ούτε αυτός θα πάρει απάντηση… μετά από κάποιο χρόνο θα πάρουν από τη Διεύθυνση να του πουν “καμία διευκρίνηση” ή “θα σταλεί διευκρίνηση”. Με τη σειρά της η Νομαρχιακή επιτροπή επικοινώνησε με τη Κεντρική επιτροπή και πήρε την όποια απάντηση που μετέφερε. Από ότι καταλαβαίνετε αυτη η διαδικασία θέλει χρόνο. Οπότε για να μην ανεβάσετε πίεση από την αναμονή και το άγχος, προχωρείστε σε επόμενα θέματαα, και δουλέψτε κανονικά, αξιοποιώντας το χρόνο και μαζεύοντας βαθμούς, παρά να περιμένετε και να ανεβάζετε το άγχος σας στα ύψη.
Τώρα δεν μου έρχεται κάτι άλλο. Είναι σίγουρο, ότι μόλις κλείσω θα μου έρθουν και άλλα. Δεν πειράζει.
Προσέξτε το τίτλο…”Υποψήφιους απόφοιτους” γράφω…Όλοι οι μαθητές της Γ’ λυκείου είστε υποψήφιοι απόφοιτοι και για αυτό νομίζω ότι τα παραπάνω σας αφορούν όλους… και κάτι ακόμα…
Μετά τις εξετάσεις, θα έχετε ίσως το τελευταίο καλοκαίρι της ζωής σας με διάρκεια 2,5 – τουλάχιστον μηνών. Άρα αξιοποιείστε το δεόντως.
Καλή επιτυχία σε όλους όσους διαγωνίζονται σε πανελλαδικές…Καλή επιτυχία και σε όλους όσους δίνουν εξετάσεις… όποια τάξη και αν πηγαίνουν στο σχολείο.
Πάρτε και δύο φωτό για τις εξετάσεις γενικώς…
Τη καλημέρα μου…