Το νέο Λύκειο…(μέρος 1ο : Η παρουσίαση)

Posted by manaliss on Oct 2, 2010 in Εκπαιδευτικά |

Το διάβασα σήμερα στην Ημερησία του Σαββάτου και έπαθα ένα κάτι τις…Το ξαναδιάβασα και πάλι έμεινα στο κάτι τις…Το κοιτούσα και δεν καταλάβαινα… Μετά πρόσεξα τη φράση…”Σύμφωνα με πληροφορίες της ΗτΣ…” και σκέφτηκα… “Μακάρι να κάνουν λάθος γιατί αν δεν κάνουν λάθος, τότε θάβουν το Λύκειο και υπονομεύουν τις φυσικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια.”

Μέσα από τ άρθρο φαίνεται η ελαφρότητα, με την οποία αντιμετωπίζουν στο υπουργείο Παιδείας το θέμα “Σχολική Μεταρρύθμιση” και το μέλλον των παιδιών μας αλλά και το μέλλον των Πανεπιστημίων μας και της Βιομηχανία ας μας. Δηλαδή όλων μας. Ειλικρινά εύχομαι όταν ανακοινωθεί το νέο Λύκειο, να μην έχει σχέση με αυτό που σας παρουσιάζω αμέσως τώρα.

Σας παρουσιάζω τα βασικά σημεία. Όσοι θέλουν λεπτομέρειες υποθέτω ότι μπορούν να το βρουν στο ΙΝΤΕΡΝΕΤΙ. Αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε κάποιες σκέψεις συναδέλφων ΕΔΩ μαζί με συνημμένο ένα πίνακα που δείχνει τη δομή του Νέου Λυκείου.

Το Λύκειο στην Β και Γ Λυκείου χωρίζεται σε δύο μεγάλα τμήματα :

1. Υποχρεωτικά :

Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 4+2 = 6 ώρες.

Αγγλικά : 3 ώρες

Φυσική Αγωγή : 3 ώρες

Δραστηριότητα : 2 ώρες (Νέο “μάθημα” που έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα και να τους ωθήσει σε εθελοντικές δράσεις)

ΣΥΝΟΛΟ : 14 ώρες (Ξεκινάμε με δεδομένο 5Χ7 = 35 ώρες άλλα υπόλοιπο για “μοίρασμα” 21 ώρες)

2. Επιλογής :

Εδώ εμφανίζονται 6 ομάδες μαθημάτων χωρισμένα σε τρίωρα και εξάωρα. Τα τρίωρα θεωρούνται ότι παρέχουν επαρκείς δεξιότητες στο μάθημα, ενώ τα εξάωρα “εις βάθος γνώση του αντικειμένου”. Ο μαθητής καλείται να επιλέξει ένα εξάωρο και 5 τρίωρα ένα από κάθε ομάδα. Δηλαδή (1Χ6 + 5Χ3 = 21 ώρες και κλείσαμε). Δείτε τις ομάδες και μετά σχολιάζουμε μέσα από παραδείγματα.

Α. ΑΡΧΑΙΟ-ΓΝΩΣΙΑ

1. Αρχαία ελλ. Γλώσσα &  γραμματεία. (6 ώρες)

2. Αρχαία ελληνική γραμματεία (3 ώρες)

3. Αρχαία Ιστορία (3 ώρες)

4. Ιστορία των ιδεών (3 ώρες)

Β. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

1. Μαθηματικά υψηλού επιπέδου (6 ώρες)

2. Μαθηματικά βασικού επιπέδου (3 ώρες)

Γ. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

1. Φυσική (6 ώρες)

2. Χημεία (3 ώρες)

3. Βιολογία (3 ώρες)

4. Περιβαλλοντικές επιστήμες (3 ώρες)

Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

1. Οικονομία ( 6 ώρες )

Οικονομία (3 ώρες)

Πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες (3 ώρες)

Ευρωπαϊκή ιστορία (3 ώρες)

Ψυχολογία (3 ώρες)

Αρχές Ηθικής και Φιλοσοφίας (3 ώρες)

Θρησκευτικά (3 ώρες)

Ε. ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ

Λατινικά ( 6 ώρες)

Γαλλικά ( 3 ή 6 ώρες)

Γερμανικά (3 ή 6 ώρες)

Ισπανικά (3 ή 6 ώρες)

Ιταλικά (3 ή 6 ώρες)

ΣΤ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

1. Εικαστικά (3 ώρες)

2. Μουσική (3 ώρες)

3. Θέατρο και Κινηματογράφος ( 3 ώρες)

Λοιπόν αυτό είναι… Καλό φαίνεται αλλά λειτουργεί; Για να δούμε.

Έχουμε ένα μαθητή που θέλει να πάει Ιατρική.

Σε ποια μαθήματα νομίζετε ότι θα έπρεπε να έχει βαθιά γνώση;…

Υποθέτω ότι το μυαλό σας πήγε στην Βιολογία και μετά στην Χημεία. Ωραία κανένα από τα δύο δεν έχει 6ωρο για βαθιά γνώση. Αναγκαστικά λοιπόν διαλέγει…Φυσική. Ναι αλλά δεν θα μπορέσει να πάρει ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ από την ομάδα αυτή. Οπότε πάει η χημεία και η βιολογία. Ας δούμε κάτι άλλο στον ίδιο μαθητή…Ποιο άλλο κύριο μάθημα (6ωρο) θα μπορούσε να πάρει… Μάλλον Μαθηματικά… είναι το μόνο που κολλάει “κάπως” αν και οι γιατροί δεν νομίζω ότι φημίζονται για την καλή σχέση τους με τα μαθηματικά…Ωραία λοιπόν… έστω Μαθηματικά. Και πάλι από το πακέτο των πειραματικών επιστημών μπορεί να πάρει μόνο ένα …Φυσική δεν μπορεί είναι εξάωρο, Μένουν Χημεία, Βιολογία και Περιβαλλοντικές επιστήμες.

Για να δούμε ένα άλλο παράδειγμα…

Ένας μαθητής θέλει να πάει στο Πολυτεχνείο…Να μη πω χημικούς μηχανικούς (εκεί δεν πάει με τίποτα…) αλλά ας πούμε …Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς. Αντιμετωπίζει το εξής δίλημμα : Κύριο  ( 6ωρο μάθημα ) : Φυσική ή Μαθηματικά. Αν είναι Φυσική εντάξει αλλά μαθηματικά θα αποκτήσει τις Βασικές γνώσεις (τρίωρο) ενώ αν είναι ανάποδα και διαλέξει μαθηματικά αναγκαστικά θα πάρει χημεία ή βιολογία από την ομάδα των πειραματικών επιστημών.

Νομίζω γίνεται φανερό ότι θα προχωρήσει με περιορισμένες γνώσεις προκειμένου να σπουδάσει αυτό που θέλει.

Πάμε τώρα στα φιλολογικά : Ένας μαθητής θέλει να πάει για Φιλοσοφική…

Μπορεί να επιλέξει βασικό μάθημα : Είτε Αρχαία είτε Λατινικά. Μετά στα τρίωρα :

Για Αρχαία επιλογή : Μαθηματικά / Περιβαλλοντικές επιστήμες / πολιτικές ή κοινωνικές επιστήμες ή Ευρωπαϊκή ιστορία ή Ψυχολογία ή Αρχές ηθικής και φιλοσοφίας ή Θρησκευτικά / κάποια δεύτερη ξένη γλώσσα / κάποιο πολιτιστικό αντικείμενο.

Καλό πακέτο. Χωρίς προβλήματα και πλήρες.

Αν επιλέξει Λατινικά θα έχει Αρχαία Ελληνική γραμματεία (3ωρο) και όλα τα άλλα όπως έχουν εκτός από την ξένη γλώσσα μια και τα Λατινικά θεωρούνται ξένη γλώσσα (!!!) και είναι σε άλλο πακέτο επιλογών. Και εδώ πλήρες πακέτο. Τυχαίο ;;;;; Δεν νομίζω.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι το κάθε Πανεπιστήμιο θα πρέπει να επιλέξει ποια 2 (μόνο 2) από τα 4 μαθήματα που θα εξεταστούν οι μαθητές πρέπει να κατέχουν για να είναι υποψήφιοι σε αυτό. Αλλά είπαμε ότι το Λύκειο αποδεσμεύεται από το Πανεπιστήμιο…

Και ρωτάω …ο αφελής

Πως θα λειτουργήσει η βιομηχανία με απόφοιτους Πολυτεχνείου – αν καταφέρουν να τελειώσουν με βασικές γνώσεις Μαθηματικών – χημείας ή βιολογίας. (είπαμε η φυσική εμφανίζεται μόνο κύριο μάθημα – 6ωρο).

Πως θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα πανεπιστημιακά τμήματα της Φυσικομαθηματικής και του Πολυτεχνείου με φοιτητές που έχουν βασικές δεξιότητες στη Χημεία, Βιολογία, Φυσική ή Μαθηματικά (είπαμε ΔΕΝ μπορείς να τα πάρεις όλα) και ποιοι θα επανδρώσουν αύριο τις αντίστοιχες θέσεις στην παραγωγή;

Φυσικά θα ξέρουν Ξένες γλώσσες και εικαστικά, μουσική ή κινηματογράφο… Δεν τα υποτιμώ καθόλου αλλά αν έμπαινε θέμα επιλογής σε βάθος χρόνου για γνώση και εξέλιξη… μάλλον θα χάνανε. Δεν εξετάζω αν είναι καλό ή κακό, αλλά…

Δεν βάζω θέματα βιβλίων, αναλυτικού προγράμματος, ή υποδομών, (αιθουσών εργαστηρίων, καθηγητών, θρανίων, καρεκλών… αν με εννοείτε τι θέλω να πω). Δεν βάζω θέμα ενημέρωσης καθηγητών, (για επιμόρφωση… ούτε λόγος… δεν το συζητάμε). Αυτά είναι λυμένα. Πάλι κάποιοι θα τρέχουν…

Οι μαθητές προσπαθώντας να καταλάβουν τι γίνεται…

Οι καθηγητές για να μπορέσουν να δουν τι θα πουν και με ποιο τρόπο…

Οι γονείς για να πληρώνουν τα φροντιστήρια που θα δώσουν τις απαραίτητες γνώσεις υποδομής που τώρα πια το σχολείο όντως ΔΕΝ τις παρέχει.

Οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές για να μπορέσουν να κάνουν μάθημα με φοιτητές που δεν έχουν γνώσεις υποδομής.

Κλείνοντας…

Έτσι όπως δημοσιεύθηκε δεν δουλεύει…απλά. Έχουμε πρόβλημα στην παιδεία λέμε σήμερα… αύριο θα λέμε Δεν έχουμε παιδεία, γιατί θα την έχουμε διαλύσει. Ελπίζω να μην είναι το τελικό κείμενο αυτό αλλά “κάποιες σκέψεις…” ή να κατάλαβαν “λάθος” αυτοί που το άκουσαν.

Σήμερα το πρωί μαζευτήκαμε στην Ένωση Ελλήνων Χημικών και είπαμε το “αυτονόητο” (πολύ πέραση έχει η φράση)… ότι αυτό είναι έκτρωμα. Και κάναμε το αυτονόητο… σκεφτήκαμε (κάτι πολύ συνηθισμένο για εμάς…για άλλους δεν ξέρω…) και λειτουργήσαμε με τον αυτονόητο τρόπο… ακούσαμε και τους συναδέλφους καθηγητές (από την ένωση Φυσικών ήταν παρόντες, ενώ οι Βιολόγοι έστειλαν “χαιρετισμό”) και τους πανεπιστημιακούς και μάθαμε τι γίνεται… και όπως είναι αυτονόητο…. βγάλαμε και κάποια συμπεράσματα και έχουμε και προτάσεις…

Μήπως λοιπόν από το “Μαρούσι” πρέπει να κάνουν το αυτονόητο…να καλέσουν τις αντίστοιχες ενώσεις των φυσικών επιστημών, να συζητήσουν και κυρίως να τις ακούσουν… (ουσιαστικά). Να μη βγει άλλο ένα “ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ” στο ποδάρι με θύματα την Ελληνική Παιδεία, αλλά και την Ελληνική Οικονομία. Γιατί – τώρα το σκέφτηκα – αν θέλουμε να ανοίξουμε θέσεις για νέους επιστήμονες στην Ελληνική αγορά μάλλον είναι “στρέβλωση”, να κλείσουμε τα Ελληνικά Πανεπιστήμια για να έρθουν οι νέοι επιστήμονες από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Πολλά έγραψα. Διαβάστε τα, σκεφτείτε τα… πρόκειται για τα παιδιά μας αλλά και για εμάς τους ίδιους…

Μόλις μου έρθει το υλικό με κάποιες προτάσεις που ακούστηκαν από κάποιους συναδέλφους, θα τις δείτε και εσείς.

Τη καλησπέρα μου.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ : Μόλις έμαθα τον σύνδεσμο για το άρθρο της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ. Μπορείτε να το δείτε εδώ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 2 : Μόλις το διάβασα… Ορισμός της έννοιας Δεξιότητα : Ο όρος δεξιότητα καλύπτει την απόκτηση και δυνατότητα εφαρμογής από τον εκπαιδευόμενο τεχνικών γνώσεων και εμπειρίας, που απαιτούνται για την άσκηση ενός έργου ή εργασίας. (Δηλαδή διεκπεραιωτικά… χωρίς να είναι ανάγκη να υπάρχουν γνώσεις υποδομής.)

Tags: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags:' <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

Copyright © 2024 Η ΒΔΕΛΛΑ 2 All rights reserved.
Desk Mess Mirrored v1.4.4.1 theme from BuyNowShop.com.