MOODLE Κάτι παλιό… αλλά τόσο νέο…

Είναι αρκετός καιρός τώρα που ασχολούμαι με αυτό που λέμε εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Έχω ήδη αναφερθεί σε αυτό. Υπάρχουν διάφορες πλατφόρμες CMS όπως τις λένε (Class Management System) και αυτή μάλλον  είναι η πιο διαδεδομένη.

Να πω δυο λόγια μιά και το έχω υποσχεθεί στον Μαύρο Πητ και φυσικά για όλους τους άλλους για να πάρετε μια εικόνα… από το μέλλον.

Το MOODLE είναι μια πλατφόρμα που αναπτύχθηκε για την από απόσταση εκπαίδευση. Είναι ανοικτού κώδικα που σημαίνει ότι δεν έχει κόστος απόκτησης και χρήσης. Έχει μια πολύ δραστήρια κοινότητα και κόσμο που το υποστηρίζει και είναι εξαιρετικά άμεση. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες μεταξύ των οποίων και τα Ελληνικά. Δίνει στον εκπαιδευτικό πάρα πολλές δυνατότητες. Θα προσπαθήσω να αναφέρω όσα μου έρχονται στο μυαλό. Δεν τα γράφω όλα γιατί μάλλον σύγχιση θα προκαλέσω παρά που θα ξεκαθαρίσω.

Πρώτα από όλα μπορείς να δημοσιεύσεις οτιδήποτε ψηφιακό έχεις. Κείμενο, εικόνα, βίντεο, ήχο… ό, τι έχει ο καθένας. Και φυσικά υπάρχουν συνδέσεις πάλι με ό,τι θέλεις στο διαδίκτυο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Από την άλλη, μπορεί να έχεις ένα διαγώνισμα που εξετάζεται διαδικτυακά, να δημιουργήσεις ένα blog,  ένα chat room, ένα φόρουμ για ενημέρωση του καθηγητή αλλά και των μαθητών.

Από την άλλη μπορείς να βάλεις μια εργασία διαδικτυακά, να μπορέσουν οι μαθητές να επικοινωνήσουν διαδικτυακά, να ανταλλάξουν αρχεία. Μπορει να ελέγξει τη κίνηση των μαθητών. Να βάλει χρονο λειτουργίας σε διαγωνίσματα, συζητήσεις και πολλά πολλά ακόμα. Κάποια από αυτά μπορείτε να τα δείτε γιατί υπάρχουν ήδη από κάποιους που ψάχνονται. Μπορείτε ας πούμε να δείτε στον Δάσκαλο Κ μια πολύ καλή και ολοκληρωμένη προσπάθεια. Επίσης μπορείτε να περάσετε από τον Γιώργο και ακόμα να ρίξετε και μια ματιά σε μένα. Η αλήθεια είναι ότι ότι εγώ έχω πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσω τους δύο συναδέλφους αλλά μπορείτε να πάρετε μια καλή εικόνα του τι ακριβώς γίνεται. Δεν ξέρω αν θα μπορέσετε να μπείτε και να δείτε γιατί είναι κυρίως φτιαγμένα για τους μαθητές μας. Για το δικό μου μπορώ να μιλήσω ότι γενικά κάθε βήμα θέλει ψάξιμο.

Άραγε είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε την παραπάνω δουλειά που απαιτείται; Πολύ θα ήθελα να ξέρω. Άκουσα ότι οι καθηγητές που κάνουνε Γυμνάσιο, προσπάθησαν πολύ να μην πάρουν Α΄Γυμνασίου εξαιτίας της παραπάνω δουλειάς που θα είχε η ψηφιακή τάξη.  Και μετά μιλάμε για αλλαγή. Νομίζω ότι ο καθένας μας πρέπει να ξεκινήσει από μέσα του και να ψάξει πόσο θέλει να κάνει κάτι άλλο καινούργιο και διαφορετικό. Να προσφέρει κάτι καινούργιο και πρωτότυπο, να ενεργοποιήσει τους μαθητές και να αλλάξει το σκηνικό της διδασκαλίας που χρησιμοποιούσε… ο Χριστός πριν περίπου 2000 χρόνια στις διδασκαλίες Του και “βλέπουμε”… στον Όλιβερ Τουίστ πριν 200 χρόνια. Λοιπόν τι λέτε; Θα αλλάξουμε το σκηνικό;

Σας αφήνω να τα σκεφτούμε. Τη καλησπέρα μου.

Tags: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags:' <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

Copyright © 2024 Η ΒΔΕΛΛΑ 2 All rights reserved.
Desk Mess Mirrored v1.4.4.1 theme from BuyNowShop.com.