Collatelar (3) (Αλλά τώρα είναι γνώσεις…)
Πολλές φορές έχουμε παράπλευρες… διαδικασίες που προκύπτουν όταν κάνουμε κάτι. Να σας εξηγήσω…
Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με την ηλικία, και το σύνδρομο της κρίσιμης ηλικίας των…. ετών (το νούμερο δικό σας). Είπαμε ότι αυτή τη περίοδο το έχω ρίξει στο διάβασμα. Διαβάζω ό,τι βρω μπροστά μου. Αντί να διαβάζω έτσι στο άσχετο… είπα να οργανωθώ. Και έτσι ξεκίνησα να διαβάζω παρακολουθώντας ένα πρόγραμμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, με θέμα Εκπαιδευτική Ψυχολογία. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και όλα αυτά που μέσα στα 24 χρόνια εκπαίδευσης κάνω… εμπειρικά (κυρίως μέσα από τις παιδαγωγικές συνεδριάσεις που γίνονται κάθε χρόνο στο σχολείο, αλλά και την “καθοδήγηση” παλιών συναδέλφων, μέσα από συζητήσεις), παίρνουν σχήμα και μορφή. Βέβαια έχω κάποια προβληματάκια…μια και το πρόγραμμα είναι πολύ πιεστικό (40 σελίδες ύλη / εβδομάδα και εργασία – εξέταση κάθε βδομάδα) αλλά και από το απρόσωπο του συστήματος (είναι διαδικτυακή εκπαίδευση μεν αλλά προσωπικά με ενοχλεί να έχω εκπαιδευτή κάποιον με όνομα profXX, χωρίς να γνωρίζω το όνομά του.Θα ήθελα ένα όνομα… και ας μη το χρησιμοποιήσω ποτέ.)
Τέλος πάντων. Μέσα από αυτό το σεμινάριο όμως μου μπήκαν ιδέες για τα μάθημα μου. Κάποιες τις βρήκα άμεσα εφαρμόσιμες στη τάξη. Έχω την αίσθηση ότι κάπου πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα. Άμεσα όμως η παράπλευρη γνώση που θα μπει σε χρήση είναι το πως λειτουργεί η διαδικτυακή εκπαίδευση. Και για να γίνω σαφής, θα σας πω εμένα τι ιδέες μου “μπήκαν” και τι σκοπεύω να κάνω.
Έχοντας στήσει τη πλατφόρμα MODDLE έκανα πέρυσι μια προσπάθεια να τη δουλέψω αλλά πολλά από τα παιδιά που το επισκέφτηκαν διαπίστωσαν κάποια “προβλήματα” με πιο βασικό ότι ήταν πάλι σχολείο άρα καλό είναι να το το “αποφεύγουμε”. Ένα άλλο πρόβλημα που αναφέρανε ήταν ότι δεν ανανεωνόταν συχνά και αυτό γιατί άλλαζα την ύλη σε κάθε κεφάλαιο (δηλαδή 4 φορές μια και είχαμε 4 κεφάλαια μόνο). Και τώρα είδα ότι το εβδομαδιαίο μάθημα βοηθάει και το φύλλο εργασίας σε βοηθάει να μη χαλαρώνεις.
Μαζεύοντας όλα αυτά και τις ιδέες μου είπα να κάνω ένα πείραμα. Ένα πείραμα όμως που μόνο οφέλη θα έχει. Για την τρίτη λυκείου λοιπόν, στο πρώτο κεφάλαιο, αρχικά, θα οργανωθούν εβδομαδιαία μαθήματα. Εκμεταλλευόμενος την ιδέα του φίλου Γιώργου Παναγιωτακόπουλου που το ψάχνει πολύ και για πολλά χρόνια, όταν σε μια συζήτηση κατά Χριστούγεννα μεριά μου είχε πει για podcasting. Έτσι είπα να κάνω το μάθημα, από κονσέρβα. Μαγνητοφωνόντας την παράδοση. Μου φάνηκε πολύ περίεργο, πρέπει να ομολογήσω. Φυσικά ήταν μονόλογος… τι άλλο θα ήταν. Αλλά έχει και δεύτερο γύρο. (σε λίγο). Ένα πολύ καλό εργαλείο – για όποιον θέλει να δοκιμάσει είναι το AUDACITY (δωρεάν εφαρμογή με πολλές δυνατότητες). Το σημαντικό στην εφαρμογή είναι ότι μπορεί κάποιος να γράφει ότι θέλει πρόταση πρόταση που λέμε και μετά να τα κάνει όλα μαζί ένα αρχείο. Γιατί σημαντικό; Γιατί αν κάποιος κάνει κάποιο λάθος, δεν χρειάζεται να ψάξει να βρει τι θα σβήσει. Σβήνει τη συγκεκριμένη πρόταση και τη ξαναγράφει.Απλό!
Από το διαδίκτυο έχω βρει πολύ υλικό, σε παρουσιάσεις κυρίως αλλά έχω ανεβάσει και τις δικές μου σημειώσεις όπως και την αντίστοιχη ύλη από το σχολικό βιβλίο.
Αν υπάρχουν απορίες – όπως είναι αναμενόμενο άλλωστε – έχουμε τα παρακάτω για να μας βοηθήσουν:
FORUM : για να καταγράφονται οι απορίες και ενδεχομένως να απαντούν οι μαθητές ο ένας στον άλλο.
CHAT : για όποιον από τους μαθητές με όποιον από τους μαθητές θέλει σε πραγματικό χρόνο και το καλύτερο…
WEBINAR μέσα από το περιβάλλον DIMDIM (το οποίο στη δωρεάν του έκδοση καλύπτει μέχρι 20 μαθητές), με πέντε μικρόφωνα, 2 βιντεοκάμερες, διαδραστικό πίνακα, δυνατότητα να δείξεις Power Point, και PDF, δυνατότητα να δείξεις ιστοσελίδες ή και την οθόνη του υπολογιστή σου… σε όλους. Καλό; Θα δείξει μετά το πρώτο σεμινάριο.
Ένα πείραμα λοιπόν σε πλήρη ανάπτυξη. Με μόνο νικητές και κανένα χαμένο. Μια εναλλακτική προσπάθεια. Εδώ βέβαια πρέπει να ομολογήσω ότι τίποτα δεν θα γίνει χωρίς την βοήθεια των μαθητών από το σχολείο. Θα σας ενημερώνω σχετικά.
Όπως λέμε και εμείς οι δάσκαλοι… “Τα καταλάβατε; Έχει κανείς απορία;…”
Α τότε καλά… Τη καλησπέρα μου.