Διακοπές στη Κρήτη…(μέρος 1)

Posted by manaliss on Jul 30, 2011 in Ταξιδιωτικά |

Μετά από πολλά χρόνια, βρέθηκα στη Κρήτη. Βρέθηκα για διακοπές και όχι για “εντεταλμένη υπηρεσία” συνοδεύοντας εκδρομή. Κατάφερα και έφερα και τα παιδάκια μου, μια και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα κάνουμε πλέον χώρια διακοπές. Δηλαδή έχει ήδη ξεκινήσει αλλά φέτος για κάποιο λόγο δεν “έκατσε” να φύγουν χώρια. Είπα λοιπόν και εγώ να τους βγάλω μια βόλτα να δουν τα πάτρια εδάφη, μια και λόγοι διάφοροι μας οδήγησαν να απομακρυνθούμε από το νησί.

Έτσι το παίζουμε τουρίστες, προσπαθώντας να δούμε από ένα νησί, σε 15 μέρες όσο γίνεται περισσότερα. Ένα νησί που μια ζωή δεν σε φτάνει να το γυρίσεις. Τέλος πάντων, ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε θα το κάνουμε. Και όσο περισσότερα μέρη μπορούμε να δούμε θα τα δούμε. Βέβαια, δεν θα τρελαθούμε και στα χιλιόμετρα, αλλά σίγουρα θα γυρίσουμε.

Έτσι ξεκίνησα να γράφω την ανταπόκριση από τα Χανιά. Δεν έγραψα τίποτα άλλο. Ακολούθησα τη συμβουλή του φίλου μου του Γιώργου και απόλαυσα τις διακοπές μου. Σήμερα λοιπόν σε ένα ημερήσιο οκτάωρο ταξίδι, που κουνούσε και αρκετά στο Κρητικό πέλαγος είπα να γράψω. Και ξεκίνησα να γράψω…

Και έτσι τελείωσαν οι διακοπές στη Κρητη…

Μετά από αρκετά χρόνια βρέθηκα στη Κρήτη για διακοπές. Έχω ξαναβρεθεί αρκετές φορές αλλά αυτή τη φορά βρέθηκα για διακοπές. Με αφορμή ένα γάμο, αποφασίσαμε να πάμε για 15 μέρες. Το σίγουρο είναι ότι όσες μέρες και να έχεις για τη Κρήτη είναι λίγες.

Τα ξακουστά μέρη τραβάνε πολύ κόσμο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όταν πας εκεί να υπάρχει μια απογοήτευση από την υπερεκμετάλλευση του “αξιοθέατου”. Φυσικά αξίζει να πας αλλά καλό είναι να ρωτήσεις και κανένα ντόπιο για το που θα μπορούσες να πας παραδίπλα. Συνήθως έχει πανέμορφες παραλίες σε 10-15 λεπτά απόσταση.

Έτσι πήγαμε στη Παλαιοχώρα, και ήταν γεμάτη. Ένα δεκάλεπτο μακριά όμως ήταν το Γυαλισκάρι, με ψιλή άμμο που ήταν όλα τα λεφτά. Και φυσικά ευχαριστηθήκαμε τη θάλασσα. Οι παραλίες είναι ατελείωτες και ακόμα και στις πολύ γεμάτες δίπλα μπορείς να βρεις κάποια πιο ήρεμη.  Έτσι στο Καλαθά στη κεντρική παραλία κολυμπούσαν τα μισά Χανιά – που λένε – και μετά από κάποια βράχια – στα 15 μέτρα κυριολεκτικά σε μια μικρή παραλία ήταν 6 άτομα όλα όλα…

Οι δρόμοι γενικά είναι καλοί. Το GPS βοηθάει, όχι τόσο για τις διαδρομές αλλά για να ξέρεις τι σε περιμένει. Δηλαδή τι στροφή έχεις μπροστά σου και πως θα κινηθείς. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Νίκος, οι ντόπιοι έχουν πάντα προτεραιότητα, γιατί, είναι “από δω και ξέρουν τους δρόμους”. Υπάρχουν πάντως κάποια σημεία που θέλουν προσοχή. Να σας τα αναφέρω και προσέξτε τα γιατί είναι σημαντικά.

  1. Στους Ρεθυμνιώτες δεν κορνάρουν. Δηλαδή αν μιλάνε και έχουν κλείσει το δρόμο, αν έχουν διπλοπαρκάρει και έχει μποτιλιαριστεί όλη η κίνηση… δεν κορνάρεις. Αν κορνάρεις, απλά δεν φεύγεις. Προσοχή αυτό μου το είπε Ρεθυμιώτης και δεν είναι φήμη.
  2. Το νοικιάρικα, που είναι πάρα πολλά. Υπερβολικά πολλά. Θέλουν πολλή προσοχή και πολύ προσοχή (και τα δύο) Συμβαίνει το εξής… Πάνε στη μέση και αργά. Δηλαδή 50 – 60 χιλιόμετρα στην Εθνική οδό, και στη μέση. Βλέπετε μετά τη συνεχόμενη γραμμή δεξιά, είναι η λωρίδα έκτακτης ανάγκης, την οποία σέβονται, αλλά όταν έχεις μια μόνο λωρίδα και θες να προσπεράσεις, περιμένεις ο μπροστινός αργός οδηγός, να μαζευτεί λιγάκι στη ΛΕΑ και να προσπεράσεις. Ωραία αυτό δεν γίνεται. ΤΕΛΕΙΑ. Άρα για να προσπεράσεις πρέπει να βγεις στο αντίθετο ρεύμα. Και ΠΡΟΣΟΧΗ αν στο αντίθετο ρεύμα κινείται νοικιάρικο, επίσης ΔΕΝ ΜΑΖΕΥΕΤΑΙ. Άρα πας για μετωπική. Τι σημαίνει αυτό… Προσπερνάς μόνο αν έχεις ορατότητα πλήρη και πολύ χώρο. Επίσης αν είναι παρέα, πάνε κολλητά που σημαίνει ότι θα προσπεράσεις “νταλίκα” καμιά 50αριά μέτρων… Όλους μαζί. Άρα… αν δεν το καταλάβατε… Είναι ρίσκο η προσπέραση στην Εθνική Οδό της Κρήτης και πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Επίσης δεν προσπερνάμε με…πέμπτη εκτός αν έχετε 3500 κυβικά εκατοστά κινητήρα με καμιά 300 ίππους και άπειρα αποθέματα ισχύος. Αλλιώς τρίτη σκασμένη στις 5-6000 στροφές για άμεση απόκριση στο γκάζι και “ξεκάπνισμα”. Ή… δεν προσπερνάς. Η άλλη λύση. Αν αποφασίσεις να μη προσπεράσεις, τουλάχιστον εσύ άφηνε χώρο μεταξύ των αυτοκινήτων. Μη κολλάς και εσύ στην ουρά και κάνεις τη ζωή των υπολοίπων ακόμα πιο δύσκολη.
  3. Και πάμε στους ντόπιους, οι οποίοι εκτός από προτεραιότητα έχουν και τον δρόμο όλο δικό τους και εσύ απλά ενοχλείς. Έτσι πολύ συχνά ο κεντρικός καθρέπτης θα γεμίσει από ένα θηριώδες αγροτικό, συνήθως νέο μοντέλο, ψηλό, 4Χ4 σε απόσταση αναπνοής… Ναι το έχουν αυτό το κουσούρι. Τι κάνουμε σε αυτή τη περίπτωση…Απλά δεξιά… στην άκρη και αφήνουμε να προσπεράσει. Προκειμένου να κοιτάς συνέχεια στο καθρέπτη και όχι στο δρόμο, άσε τον να φύγει, να πάει στο καλό και να συνεχίσεις και εσύ τη πορεία σου.

Και πάμε στο φαγητό…Πολύ, καλό και φτηνό…Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Να γίνω πιο σαφής… Καφές από 1.30 μέχρι 2.5 ευρώ, ψητά της ώρας από 6 μέχρι 9 ευρώ, σαλάτα χωριάτικη, σκάφη, από 3,5 μέχρι 5 ευρώ… να μη συνεχίσω. Τα πέντε άτομα φτάσαμε μέχρι 75 ευρώ. Στα τουριστικά εννοείτε ότι έχει άλλες τιμές αλλά πάντα υπάρχει το δίπλα μαγαζί. Έτσι στη Πλάκα, μετά την Ελούντα, απέναντι από τη Σπιναλόγκα, τα μαγαζιά με θέα στη θάλασσα και το νησί, είχαν άλλες τιμές σε σχέση με τα μαγαζιά, που ήταν από την άλλη μεριά του δρόμου… καλό;

Πάντως στο φαγητό, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και σίγουρα δεν θα μείνετε νηστικοί. Αν θέλετε κάτι διαφορετικό, στα Χανιά δοκιμάστε την μπουγάτσα, του Ιορδάνη στην αρχή της Αποκορώνου, στην δεξιά μεριά. Είναι τυρόπιτα με μυζήθρα και τυρί, ζάχαρη και κανέλα. Διαφορετική γεύση που αξίζει να δοκιμάσει κανείς. Επίσης δοκιμάστε καρπούζι ντόπιο, με γεύση, και άρωμα. Α! Και δαμάσκηνα, κρητικά… Κυκλοφορούν και μοιάζουν με τις βανίλιες που έχουμε αλλά με γεύση φανταστική, όταν είναι ώριμες.

Και πάμε στη διαμονή. Και εδώ έχουμε διάφορες λύσεις. Από τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα λίγο έξω από τα Χανιά, μέχρι τα ξενοδοχεία ύπνου μέσα στη πόλη. Τα λέω έτσι γιατί δεν έχουν πισίνες και άλλες παροχές, αλλά καθαρά δωμάτια με αιρ-κοντίσιον, και τηλεόραση και ιντερνετ. Το κόστος είναι ανάλογα με τις μέρες και γενικά είναι διαπραγματεύσιμο. Μη το φοβηθείτε το παζάρι. Αν τα σχέδια σας έχουν γύρισμα και χιλιόμετρα δείτε το σαν εναλλακτική λύση. Φυσικά υπάρχουν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αν μείνετε εκτός πόλης σκεφτείτε και το κόστος μετακίνησης, μια και από κάποια ώρα και μετά δεν έχει συγκοινωνία και θα χρησιμοποιήσετε ταξί, αν δεν έχει απεργία.

Μετά ζαλίστηκα από το καράβι και σταμάτησα. Έτσι σας το περνάω όπως είναι. Έχω αρκετές φωτό και φυσικά – όπως γίνεται πάντα – θα υπάρξουν κάποιες συνέχειες.

Πάντως όσοι είστε διακοπές, αφήστε πίσω ό,τι έχετε στο μυαλό σας. Όσοι πάτε τώρα ξεκαθαρίστε ότι πάτε διακοπές. Και μη γυρίσετε ψόφιοι… για ξεκούραση πάτε. Αφήστε και τίποτα για μετά τις διακοπές…

Τα λέμε λοιπόν και πάλι και μέχρι τότε τη καλησπέρα μου…

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags:' <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

Copyright © 2024 Η ΒΔΕΛΛΑ 2 All rights reserved.
Desk Mess Mirrored v1.4.4.1 theme from BuyNowShop.com.