Πηγαίνοντας στο συνέδριο…

Posted by manaliss on Jun 30, 2015 in Εκπαιδευτικά, Ιντερνετ |

11350687_10153019581212843_1161476364595077763_n

Το προηγούμενο τριήμερο βρέθηκα στη Σύρο. Συμμετείχα στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη χρήση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση.

Πρωτοπήγα στο συνέδριο το 2009 κυρίως από περιέργεια. Για να γίνω πιο σαφής… διάβασα την ανακοίνωση και είπα να στείλω μια εργασία για τη ΒΔΕΛΛΑ ( Τη πρώτη την αρχική ). Το θέμα ήταν η χρήση του blog στην εκπαίδευση. Από τότε πέρασαν 6 χρόνια και κάθε χρόνο “κατεβαίνω” στη Σύρο με παρουσίαση εργασίας. Έχω παρουσιάσει για το blog, για τις χρήσεις του νέφους στην εκπαίδευση και…

Φέτος παρουσίασα τα webinars που κάνω για τους μαθητές μου. Η παρουσίαση αυτή καθεαυτή ήταν περισσότερο εντοπισμένη στο πρακτικό κομμάτι της δημιουργίας ενός διαδικτυακού σεμιναρίου.

Έχοντας την εικόνα των προηγούμενων ετών θα έλεγα ότι υπάρχει μία κάμψη στον αριθμό. Από τα 800 και άτομα του πρώτου συνεδρίου που παρακολούθησα, φέτος ήμασταν περίπου 300 και με δεδομένο ότι είχαμε περίπου 180 παρουσιάσεις, νομίζω ότι εύκολα βγαίνουν τα νούμερα. Πολύ λίγο κοινό και κυρίως στις ομαδικές εργασίες, οι περισσότεροι ήταν οι συγγραφείς.

Εμείς με όλες τις εργασίες του κλάδου, βρεθήκαμε στο ΕΚΦΕ Σύρου. Το κοινό στη πλειοψηφία του ήταν οι προηγούμενοι ή οι επόμενοι ομιλητές. Οι ομιλίες – οι περισσότερες – ήταν χρήσιμες και ωφέλιμες και γενικά σε προκαλούσαν να ο δοκιμάσεις και εσύ. Από την άλλη το γεγονός ότι ήμασταν όλοι του κλάδου, μας βοήθησε να βρούμε κοινά σημεία συζήτησης και να ανταλλάξουμε στοιχεία επικοινωνίας, κάτι που άλλωστε είναι και ο στόχος των συνεδρίων.

Για εμένα η συμμετοχή στα συνέδρια έχει διπλό στόχο. Από τη μια να ανταλλάξω απόψεις με ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με εμένα. Πολλοί από αυτούς έχουν δοκιμάσει τα πράγματα που σκέφτομαι να κάνω εγώ ή το αντίστροφο. Έτσι η ανταλλαγή απόψεων είναι από τα πιο θετικά σημεία του συνεδρίου. Και όπως γίνεται συνήθως, αυτό γίνεται στο φαγητό…

Το μεσημέρι του Σαββάτου, για μιάμιση ώρα, οι γυναικείος συνεταιρισμός της Σύρου “ΚΑΣΤΡΙ” μας κάνει το τραπέζι με καλομαγειρεμένα φαγητά.  Εκεί λοιπόν για περίπου μιάμιση ώρα, συζητάμε, πλησιάζουμε τους συναδέλφους που μας άρεσαν οι εργασίες τους, λύνουμε απορίες, προτείνουμε λύσεις. Από τις καλύτερες στιγμές του συνεδρίου.

Ο δεύτερος στόχος είναι να γνωρίσω νέο κόσμο. Και φέτος γνώρισα καινούργιους συναδέλφους. Με ωραίες ιδέες για το μάθημα τους, καλές πρακτικές και διάθεση να μοιραστούν τις γνώσεις τους, συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις και γνώσεις. Έμαθα από πρώτο χέρι… τον Μιχάλη Παρασκευά, τα νέα εργαλεία του Σχολικού Δικτύου… Το ένα καλύτερο από το άλλο. Μακάρι να μπορέσουν να εγκατασταθούν καλά και να τρέξουν σωστά για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν από όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο.  ΑΛΛΑ… αυτό το άτιμο “αλλά” : Πόσοι είναι οι εκπαιδευτικοί που έχουν τη διάθεση και τη γνώση να εφαρμόσουν αυτά τα νέα εργαλεία; Βλέπουμε ότι η ανάγκη επιμόρφωσης, είναι απαραίτητη για όλο το κόσμο. Πάντως εγώ υποσχέθηκα στο Μιχάλη Παρασκευά, να κάνει κάνω “crash test” σε όσες εφαρμογές μπορώ και μου ζήτησε να του στείλω την “αναφορά μου”.

Φυσικά δεν έχασα την ευκαιρία να δω τη Σύρο. Ένα μοναδικά όμορφο νησί με πολύ ωραίες παραλίες σε μικρές αποστάσεις… και πολύ ωραία μαγαζιά.

Το συνέδριο δεν είναι φτηνή υπόθεση μια και η συμμετοχή ( 40 € ) και το πήγαινε έλα ( 70 € )μαζί με τη διαμονή ( 50 € ) κοστίζει τουλάχιστον 150 €. Και από εκεί και μετά ότι “φας”. Οι μετακινήσεις είναι ακριβές με περίπου 4-5 € το ταξί ( δεν έχει τακτικό λεωφορείο και κυρίως δεν έχει αστικό).  Αν είναι 2-3 άτομα συμφέρει το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο ( προσοχή… τιμή 30 € στην αρχή του μήνα και 40 € στο τέλος του. Συγχύστηκα για αυτή την αυθαίρετη και αναιτιολόγητη αύξηση της τιμής ενοικίασης, η οποία δυστυχώς δείχνει ότι η “αρπαχτή” υπάρχει. Το Σαββατοκύριακο είχε 2 συνέδρια και μια μεγάλη επίδειξη χορού τάνγκο στη Ποσειδωνία.). Το αυτοκίνητο το έκλεισα σε “νεκρό” χρόνο (= ενάμιση μήνα πριν) και με ερώτηση για κάτι καλύτερο πήρα τιμή 25 € / ημέρα. Η χαμηλή τιμή διαμονής (2Χ25 € = 50 € ) οφείλεται στο ότι επέλεξα ενοικιαζόμενα δωμάτια εκτός Ερμούπολης ( στην Αζόλιμνο). Αυτό μικρή σημασία είχε μια και ο συνεδριακός χώρος είναι στο μισό της απόστασης Ερμούπολης – Αζόλιμνου, οπότε όπως και να είχε το ταξί θα το χρησιμοποιούσα.Μετρώντας τις μετακινήσεις βγαίνει τελικά ότι το ενοικιαζόμενο απόσβεσε και με το παραπάνω. Το συμπέρασμα είναι τελικά, ότι αφού γνωρίζεις τις ημερομηνίες καλό θα είναι να κλείσεις από νωρίς. Έτσι έχεις περιθώρια διαπραγμάτευσης και χρόνο να δεις τι επιλογές σου.

Κλείνοντας θα έλεγα ότι πλέον είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις ένα αποκεντρωμένο συνέδριο. Από την άλλη είναι ένας τρόπος για να διαχυθεί η γνώση. Αξίζει να το προγραμματίζει κανείς για να βρεθεί στο συνέδριο. Είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος και τόπος για να μπορέσει κανείς να ανταλλάξει απόψεις και να ενημερωθεί για τις νέες τάσεις στην εκπαίδευση.

Τη καλησπέρα μου.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags:' <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

Copyright © 2024 Η ΒΔΕΛΛΑ 2 All rights reserved.
Desk Mess Mirrored v1.4.4.1 theme from BuyNowShop.com.