Επιτέλους ισότητα…

Να σας βάλω λίγο στο κλίμα…

Ήταν 1999. Ο Γεράσιμος Αρσένης εφαρμόζει για πρώτη χρονιά το σύστημα των κατευθύνσεων για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο από το Λύκειο. Έχει εξαγγείλει την εξίσωση σε όλες τις διαδικασίες των ιδιωτικών και των δημόσιων εκπαιδευτικών. Εξίσωση….χμ όχι ακριβώς. Ακούστε την ιστορία και κρίνετε:

Μόλις δίνουν τις πρώτες εξετάσεις – θυμάστε 14 μαθήματα, και για Β’ λυκείου. Παράλληλα με τις εξετάσεις των δεσμών της Γ’ λυκείου, το νέο σύστημα είχε φύγει πίσω χρονικά. Κόντευε να μπει ο Ιούλιος, και τα γραπτά δεν τα είχαν αγγίξει γιατί οι συνάδελφοι του δημοσίου κυνηγούσαν τις δέσμες και τα λεφτά που δίνονταν για τις διορθώσεις για το νέο σύστημα “δεν ήταν καλά”. Εμείς μη γνωρίζοντας διαδικασίες, κάναμε τη δουλειά μας στο σχολείο και μέχρι εκεί. Μας καλούν λοιπόν εναγωνίως να βοηθήσουμε και πηγαίνοντας μας δίνουν ένα “χαρτί” να υπογράψουμε ότι δεν θα διεκδικήσουμε καμία άλλη αποζημίωση εκτός από τα διορθωτικά. Ρωτώντας τους συναδέλφους μάθαμε για τα Σάββατα και τις Κυριακές, και μη χρήση αδείας για τον Ιούλιο, και όταν είπαμε ότι ή πληρωνόμαστε όπως όλοι ή καθόλου και σηκωθήκαμε να φύγουμε ακούσαμε ένα “καλά θα δούμε τι θα γίνει”. Να σας πω τι έγινε. Αυτά τα λεφτά δεν τα πήραμε ποτέ. Γιατί; Γιατί η εγκύκλιος που αναφερότανε στους βαθμολογητές είχε μια παραπομπή σε μια άλλη εγκύκλιο του 1988 που έλεγε ότι τις εξετάσεις τις διενεργούν ΔΗΜΟΣΙΟΙ εκπαιδευτικοί, άρα εμείς δεν δικαιούμαστε αποζημίωσης. Καλό; Έχει και άλλο…

Το χρόνο που μεσολάβησε πηγαίνοντας για το 2000 ο υπογράφων έκατσε δίπλα σε ένα διευθυντή οικονομικών – δεν θυμάμαι ακριβώς την ειδικότητα του στο υπουργείο παιδείας – και συντάξαμε τη νέα εγκύκλιο, με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να πληρωθούν και οι συνάδελφοι των ιδιωτικών σχολείων. Αν και τη πρώτη χρονιά δημιουργήθηκε θέμα αν έπρεπε να πληρωθούν από το ιδιωτικό σχολείο ή από το δημόσιο. Τελικά με τα χίλια ζόρια αρχίσαμε να πληρωνόμαστε. Το ΙΚΑ ήθελε να μας βάζει πρόστιμο γιατί πληρωνόμασταν Νοέμβρη για αμοιβές Ιουλίου και είδαμε  και πάθαμε να βγει εγκύκλιος που να λέει ότι αφού τα χρήματα εκταμιεύονται Νοέμβριο από το Δημόσιο δεν πρέπει να πληρώνουμε πρόστιμο. Τα γράφω αυτά γιατί οι νέοι συνάδελφοι νομίζουν ότι τα όποια χρήματα παίρνουν τους έρχονται μόνα τους.

Πάει αυτό. Ρυθμίστηκε.

Πάμε στα παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά. Όποτε αλλάζουν τα βιβλία εμείς αποκλειόμαστε από τα αντίγραφα των νέων βιβλίων. Για να βρω τα βιβλία του καθηγητή στις χημείες που διδάσκω έπρεπε μέσα από προσωπικές επαφές να παρακαλέσω φίλους και γνωστούς για να φτάσουν κάποια αντίγραφα στα χέρια μου. Έμαθα ότι βγήκαν μόνο τη πρώτη χρονιά κάποια αντίγραφα και μετά τέρμα.Τίποτα άλλο. Επισήμως στο παιδαγωγικό Ινστιτούτο όσες φορές πήγα δεν πήρα τίποτα. Είτε γιατί δεν είχαν είτε γιατί δεν επιτρεπόταν (όταν είχαν).

Μια φορά μάλιστα μας στείλανε ένα πακέτο για την Λυκειακή χημεία και μετά από 15 μέρες το ζητήσανε πίσω. Ναι…. Δεν επιτρεπόταν. Διαβάστε εδώ την ιστορία.

Μετά ήταν το θέμα με την επιμόρφωση Α επιπέδου. Όλοι όσοι ήξεραν ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορούσαν να δώσουν την πιστοποίηση χωρίς να παρακολουθήσουν το σεμινάριο. Αλλά οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είναι βέβαιο ότι ΔΕΝ ξέρουν να χρησιμοποιούν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, άρα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να παρακολουθήσουν το σεμινάριο για να πάρουν την πιστοποίηση. Φέτος τον Απρίλιο ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ δόθηκε η δυνατότητα να πάρουμε την πιστοποίηση χωρίς το σεμινάριο. Και φυσικά την πήρα από τους πρώτους, και όσοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν το έχουν κάνει να πάνε. Τώρα ετοιμάζομαι για την πιστοποίηση Β’ επιπέδου τον Δεκέμβριο. Εδώ ξέρω ότι είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση αλλά και πάλι δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι να “με περιμένει στη γωνία”.

Αλλά είναι και κάτι άλλο. Γιατί να είναι ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός με αορίστου χρόνου σύμβαση (δηλαδή με 6 χρόνια προϋπηρεσία)  ενώ ο αναπληρωτής συνάδελφος του δημοσίου με μηδέν (ο) χρόνια προϋπηρεσία να μπορεί να πάρει τη πιστοποίηση άμεσα. Φαίνεται ότι στη λογική των κρατούντων ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός δεν έχει ανάγκη ή ότι πρέπει να είναι σίγουροι ότι θα παραμείνει καθηγητής (!!!! λες και δεν μπορούν να τον διαγράψουν…ΌΟΟΟΟΧι ισότητα).

Και πάμε στο τελευταίο. Είναι το σχολικό δίκτυο. Ναι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να εγγραφούν στο σχολικό δίκτυο. Μπορείτε να δείτε λεπτομερή αναφορά εδώ. Λοιπόν από φέτος το ΥΠΕΠΘ εκτιμά ότι η δυνατότητα σύνδεσης στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο πρέπει να παρέχεται και στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς…με σύμβαση αορίστου χρόνου. Η bold γραφή είναι από την εγκύκλιο. Έχει μια γραφειοκρατική διαδικασία, με την αίτηση, να την υπογράφει ο προϊστάμενος, αφού ελέγξει την σύμβαση αορίστου χρόνου κλπ κλπ κλπ. Πάλι βέβαια για αορίστου χρόνου μιλάμε.

Πως το λέει ο λαός μας… “Ακριβός στα πίτουρα και φτηνός στ’ αλεύρι.” Έ! αυτό. Βρήκαν να περιορίσουν τις δυνατότητες των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και να … εξοικονομήσουν τι; Ειλικρινά αν υπάρχει κάποια ερμηνεία θα ήθελα να μου την μεταφέρετε. Γιατί εγώ δυσκολεύομαι να βρω λογική σε αυτή τη μερική “ισότητα”. Όπως λέμε “ολίγον έγκυος….” ε! κάτι τέτοιο μου φαίνονται όλα αυτά.

Τέλος πάντων τα είπα πάλι. Αν διαβάζει κανείς διαθέτων κοινή λογική και νου, να πράξει τα αυτονόητα ας προχωρήσει. Αν πάλι έχω πέσει “θύμα” ελλιπούς ενημέρωσης..ενημερώστε με παρακαλώ.

Τη καλησπέρα μου.

Tags: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags:' <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

Copyright © 2024 Η ΒΔΕΛΛΑ 2 All rights reserved.
Desk Mess Mirrored v1.4.4.1 theme from BuyNowShop.com.