Μια νέα ιδέα…2500 χρονών…

Posted by manaliss on Feb 1, 2011 in Εκπαιδευτικά, Ιντερνετ, Κοινωνικά |

Ήταν γύρω στο 300 πΧ, ο Μέγας Αλέξανδρος είχε αποδημήσει εις Κύριον, δεν ξέρω πως το λέγανε τότε, αλλά η ουσία είναι η ίδια. Δεν ήταν στο κόσμο μας. Οι διάδοχοι, δεν μπόρεσαν να αντέξουν πολλοί και πολύ μαζί. Έτσι μοιράσανε τα χωράφια τους, συγγνώμη τα κράτη τους και πήραν το δρόμο τους, δηλαδή ο καθένας πήγε στη χώρα του. Μια παρέα που κράτησε αρκετά ήταν οι Πτολεμαίοι. Αυτοί πήραν την Αίγυπτο… Ξέρετε αυτή που γίνεται χαμός τώρα…Ναααιιιιιι αυτή.
Εκεί λοιπόν, τότε δεν είχαν πετρέλαιο, δεν είχαν φυσικό αέριο, δεν είχαν Σουέζ… είχαν όμως φτώχεια, αν και από τότε είχαν Νείλο, που έκανε τα χωράφια γόνιμα, και εύφορα. Και οι σιταποθήκες ήταν γεμάτες. Οι Αιγύπτιοι τρώγανε καλά, και οι σκλάβοι…τέλος πάντων… όπως συνήθως υποφέρανε. Αλλά με τους σκλάβους κανείς δεν ασχολείται.
Και τότε σε έναν από τους Πτολεμαίους ήρθε μια ιδέα… (δεν ξέρω αν ήταν αυτός που λέγανε “Σοφό”). Φαγητό έχουμε…ένα πιάτο ακόμα στο τραπέζι…. μας παίρνει να βγάλουμε… δεν φωνάζουμε και κανένα φίλο να φάει μαζί μας… Αλλά τώρα που το λέμε…δεν φωνάζω κανένα επιστήμονα, μπας και κάνουμε καμιά συζήτηση της προκοπής…Για να δούμε ποιοι σοφοί κυκλοφορούν ελεύθεροι… Και έτσι βγήκε στη γύρα και έκανε την εξής πρόταση σε όλα τα φωτεινά μυαλά της εποχής…”Σας προσφέρω φαγητό και στέγη. Ελάτε από εδώ μεριά να “λατρέψετε” την επιστήμη σας, αλλά φέρτε και τα βιβλία σας, να τους ρίξουμε και μια ματιά και μια και το συζητάμε, ό,τι καινούργιο βγάλετε, θα μας αφήσετε και ένα αντιγραφάκι έτσι; Και έτσι μάζεψε στην αυλή του ό,τι πιο καινοτόμο και πρωτοποριακό υπήρχε στην περιοχή και την εποχή. Και με το που ήρθαν και φέρανε τα συγγράμματά τους, όλοι οι γραφείς του βασιλιά γίνανε αντιγραφείς και πλακωθήκανε στην αντιγραφή. Τα αντιγράψανε όλα. Και τι νομίζετε ότι έγινε…Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Χονδρικά έτσι έγινε. Δεν ξέρω αν θυμάμαι καλά τα ονόματα και τις χρονολογίες μια και έχουν περάσει… τόσα χρόνια.
Και μπαίνει το μεγάλο ερώτημα… Πως μου ήρθανε όλα αυτά… “Άβυσσος το μυαλό του ανθρώπου…” : Scribd

To Scribd είναι μια σύγχρονη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Ο κάθε ένας που ψάχνει κάτι, απλά έρχεται και το ζητάει. Αν βρει κάτι, και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρει, είτε στα Ελληνικά είτε στα Αγγλικά (αλλά και σε άλλες γλώσσες). Και εφόσον βρείτε κάτι, μπορείτε να το κατεβάσετε αν… πληρώσετε Ή αν ανεβάσετε κάποια δικιά σας εργασία, κείμενο, παρουσίαση …κάτι. Ένα για ένα. Τώρα αν θα ανεβάσετε “σκουπίδια” προκειμένου να κάνετε την δουλειά σας, και να κατεβάσετε το αρχείο που σας ενδιαφέρει, σκεφτείτε το εξής : Αυτό θα μείνει εκεί και θα σας αντιπροσωπεύει σε όλο το κόσμο. Αν δεν σας νοιάζει, απλά σκεφτείτε το. Το καλύτερο είναι να ανεβάσετε κάτι καλό και προσεγμένο. Έτσι το Scribd θα γίνει μια βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Με κείμενα και αρχεία το ένα καλύτερο από το άλλο. Και στο τέλος θα γίνει ένα σημείο αναφοράς και ένα site που επισκέπτεται πρώτα απ’ όλα ο καθένας  για να βρει ό,τι θέλει.

Δεν ξέρω πόσα άλλα υπάρχουν, δεν ξέρω αν υπάρχουν καλύτερα ή χειρότερα. Η ιδέα είναι καλή, και αν εσείς ξέρετε και άλλα, πείτε το να το μάθουμε και εμείς. Και κοιτάξτε τι δυνατότητες έχετε να ανεβάσετε τα καλύτερα κείμενα σας και τις καλύτερες εργασίες σας. Εγώ έχω ανεβάσει τις εργασίες που κατά καιρούς έχω παρουσιάσει, σε συνέδρια και ημερίδες.

Ψάξτε το… και ξεκινήστε το διάβασμα… Υπάρχουν πολλά διαμάντια… αλλά και σκουπίδια, όπως γίνεται πάντα άλλωστε.

Τη καλησπέρα μου.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags:' <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

Copyright © 2024 Η ΒΔΕΛΛΑ 2 All rights reserved.
Desk Mess Mirrored v1.4.4.1 theme from BuyNowShop.com.