Πάμε μια βόλτα στο Πολυτεχνείο…

Posted by manaliss on Feb 19, 2015 in Εκπαιδευτικά, Ταξιδιωτικά |

Από σήμερα ξεκινήσανε οι μικρές διακοπές όπως λέμε. Μια μικρή ανάπαυλα στο καθημερινό τρέξιμο και άγχος. Για να μη μας πέσει όμως βαρύ και καούμε από τη συγκίνηση είπαμε σήμερα για πρώτη μέρα, να πάμε μια βόλτα από το Πολυτεχνείο. Οργανώσαμε λοιπόν με το αρμόδιο γραφείο και την κ. Πασπαλιάρη, μια επίσκεψη στο Πολυτεχνείο. Μετά την αρχική παρουσίαση από τον κ. Βαγγέλη Αγγελή, οι μαθητές υπέβαλαν ερωτήσεις τις οποίες απάντησε ο κ. Αγγελής μαζί με τη κ. Κωνσταντίνα Κόλλια ( καθηγήτρια της Σχολής των Χημικών Μηχανικών )

IMG_20150219_104852

Ο κ. Αγγελής και η κ. Κόλλια απαντούν στους μαθητές για το Πολυτεχνείο.

Μετά την αρχική ενημέρωση πήγαμε στο εργαστήριο οχημάτων των Μηχανολόγων μηχανικών όπου ο κ. Διονύσης Ασβεστάς, μας ξενάγησε στο κόσμο των μετρήσεων στα οχήματα και τη σημασία τους. Μας έδειξε το “πειραματόζωο” φορτηγό και τι ακριβώς πειράζουν και τι ψάχνουν.

IMG_20150219_111429

Ο κ. Ασβεστάς μας δείχνει το φορτηγό και τους διάφορους αισθητήρες που έχουν ενσωματωθεί.

Μετά κατεβήκαμε στο υπόγειο όπου στήνεται η φόρμουλα με την οποία οι φοιτητές συμμετέχουν σε διεθνείς πανεπιστημιακούς αγώνες, με αξιόλογες επιδόσεις.

IMG_20150219_112842

Η φόρμουλα με υλικά υψηλής τεχνολογίας, φτιαγμένη στο “χέρι” με πολύ αυστηρές προδιαγραφές.

Σειρά είχε το εργαστήριο “βιομηχανικής χημείας” όπου είδαμε εγκαταστήσεις βιοντήζελ, φιλτραρίσματος αερίων, οριζόντιο κλίβανο και πολλά άλλα, τα οποία μας παρουσίασε ο κ. Γιάννης Σέμπος.

IMG_20150219_115525

Ο κ. Σέμπος εξηγεί στους μαθητές τις εγκαταστάσεις που βλέπουν σε αυτό το εργαστήριο.

Κατα τη διάρκεια της επίσκεψη μας στο εργαστήριο, μας επισκέφτηκε για να μας χαιρετήσει ο κοσμήτορας της σχολής κ. Ανδρέας Μπουντουβής.

IMG_20150219_114735

Ο κ. Μπουντουβής μιλάει στους μαθητές.

Ακολούθησε το εργαστήριο Φυσικοχημείας όπου είδαμε μια αντίδραση που δεν τελειώνει ποτέ, και τον ρόλο του ηλεκτρισμού στη πραγματοποίηση μιας χημικής αντίδρασης.

Ο κ. Αντώνης Καραντώνης και ο μεταπτυχιακός φοιτητής κ. Γιάννης Αντωνόπουλος μας ξενάγησε στο μαγικό κόσμο της φυσικοχημείας.

IMG_20150219_121705

Ο κ. Καραντώνης μιλάει στους μαθητές για τον χαλκό και τις σύγχρονες εφαρμογές του.

Τελευταία επίσκεψη ήταν στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου ο κ. Πέτρος Σχοινάς, μας ξενάγησε σε ένα κόσμο, τόσο κοντά μας και ταυτόχρονα τόσο μακρινό μας. Είδαμε εντυπωσιακά πράγματα με μεγεθύνσεις μέχρι 2000 φορές. Προσωπικά τρομοκρατήθηκα όταν ενημερώθηκα ότι αυτή η διάταξη μπορεί να μεγεθύνει μέχρι 500.000 φορές, όταν σκέφτηκα τι μπορώ να δω.

IMG_20150219_131007

Στο χώρο του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου με τις φωτογραφίες του… “άλλου κόσμου” στο τοίχο.

Σε όλη τη διάρκεια της περιήγησης, που κράτησε περίπου 4 ώρες, μαζί μας συνεχώς ήταν η κ. Κωνσταντίνα Κόλλια η οποία ουσιαστικά ήταν και η ξεναγός μας στα τρία τελευταία εργαστήρια.

Μέσα από αυτή την επίσκεψη θέλω να πιστεύω ότι οι μαθητές μας μπόρεσαν να αποκτήσουν μια εικόνα για το τι σημαίνει Πολυτεχνείο και να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα σχετικά με τις σπουδές τους.

Μέσα από αυτή την εγγραφή θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους “οικοδεσπότες” μας οι οποίοι έδωσαν χρόνο από το δικό τους για να μας φιλοξενήσουν να μας κάνουν να αισθανθούμε τόσο άνετα και φυσικά να μας εξηγήσουν τι ακριβώς γίνεται στο Πολυτεχνείο.

Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τη Κωνσταντίνα Κόλλια, η οποία με παρέπεμψε στο πρόγραμμα ΔΑΣΤΑ ( = επισκέψεις σχολείων στο ΕΜΠ ) και έτσι μπορέσαμε να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερα εργαστήρια ( και με τη δική της παρέμβαση στο τμήμα Χημικών Μηχανικών ακόμα περισσότερα ) αλλά και γιατί η συνεχής παρουσία της στην περιήγηση αποτέλεσε εγγύηση ότι δεν θα χαθούμε ( πραγματικά δαιδαλώδεις εγκαταστάσεις ).

Οπότε μένει να δούμε πόσοι από τους μαθητές μας του χρόνου τέτοιο καιρό θα ξαναβρεθούν στις ίδιες “γειτονιές”.

Τη καλησπέρα μου.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags:' <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

Copyright © 2024 Η ΒΔΕΛΛΑ 2 All rights reserved.
Desk Mess Mirrored v1.4.4.1 theme from BuyNowShop.com.