Διαδικτυακό μάθημα real time…

Το πρώτο σεμινάριο στο διαδίκτυο το κάναμε με τη Δέσποινα τη Μακρή, 1η Ιουλίου του 2010, και είχαμε τους καθηγητές των φυσικών επιστημών από όλη την Ελλάδα. Μετά με τον Γιώργο το Παναγιωτακόπουλο φιλοξενήσαμε τον Γιάννη Βλάχο, σχολικό σύμβουλο του κλάδου για τέσσερα διαδικυτακά σεμινάρια πάνω στην αξιολόγηση. Ήταν πάλι για τους καθηγητές των φυσικών επιστημών και όχι μόνο. Και εδώ η Δέσποινα βοήθησε κυρίως τη βδομάδα που ήμουνα στη πενθήμερη εκδρομή. Ήταν Νοέμβριος – Δεκέμβριος του 2010. Αυτό ήταν…το μικρόβιο είχε μπει….

Χθες λοιπόν έκανα ένα δίωρο μάθημα σε μαθητές μου πάνω σε ένα παλιό θέμα… από τη χημεία της Α΄λυκείου. Το είχαν ζητήσει μετά από ένα διαγώνισμα που… δεν πήγαν όπως ήθελαν.

Να σας δώσω κάποιες τεχνικές πληροφορίες και μετά κάποιες πρακτικές πληροφορίες.

Τα τεχνικά….Μας φιλοξένησε το BigMarker όπου με μια απλή εγγραφή παραχωρεί τον “χώρο” όσο μεγάλο θέλετε. Δεν είναι πρόγραμμα και δεν θέλει εγκατάσταση. Σας ανοίγει ένα περιβάλλον που περιέχει : λίστα συμμετεχόντων, λίστα όσων έχουν μικρόφωνο, χεράκι για συμμετοχή, chat και χώρο για βίντεο αν θέλετε. Μπορείτε να ανεβάσετε αρχείο για να δείξετε ή να καταβάσετε και να τρέξετε την εφαρμογή που σας επιτρέπει να μοιραστείτε την επιφάνεια εργασίας σας. Αυτό είναι το εργαλείο. Αν θέλετε έχει μια ανάλυση 800Χ600 και ότι βαλετε σε αυτή τη περιοχή φεύγει για τους συμμετέχοντες.Καλό εργαλείο. Εκεί μπορείτε να δείξετε ότι θέλετε. Από βίντεο, να ανοίξετε ένα αρχείο και να το δείξετε, ή να δείξετε κάτι από τον browser. Μια λεπτομέρεια μόνο : δουλεύει με ΙΝΤΕΡΝΕΤ explorer. Με το MOZILLA κάποια παράθυρα βγάζανε κενά στις επιλογές. Ρίξτε μια ματιά στην εικόνα :

Εδώ βλέπετε μια πλήρη ανάπτυξη. Εϊναι ένα παλιό θέμα ανεβασμένο, για σημείο αναφοράς και επεξηγήσεις, Είναι ένα παράθυρο του GIMP στο οποίο γράφω με μια γραφίδα και το στέλνω στους μαθητές, και όλα όσα είπαμε. Έχω και την παλέτα ανοικτή για αλλαγές στο χρώμα γραφής. Μια χαρά όλα.

Πάμε στα πρακτικά. Είναι κανονικό μάθημα. Άρα θέλει όλη τη σχεδίαση ενός μαθήματος. Τι θα πεις, τι θα γράψεις και πως θα το πεις. Τι σημειώσεις θα χρειαστείς, τι ασκήσεις θα κάνεις και τι παραδείγματα θα δειξεις. Όλα αυτά τα ανεβάζεις σε ένα φάκελο, και τα αφήνεις σε μια θέση στην επιφάνεια εργασίας, για όποτε τα χρειαστείς. Μετά ρυθμίζεις το μικρόφωνο. Καλό θα είναι να τα έχεις όλα κλειστά και να συνεννοηθείτε με το κοινό σας όποιος θέλει να μιλήσει να σηκώνει “χεράκι” ώστε να ολοκληρώνετε τη φράση σας και να δίνετε το λόγο όπου εσείς θέλετε. Καλό θα είναι να έχετε μικρά σημεία παύσης ώστε να δίνετε το λόγο στους μαθητές σας να σηκώνουν το χέρι ή να γράφουν στο chat και να προλαβάινετε να τα διαβάζετε.

Το συγκεκριμένο το είχα ανοικτό και διαθέσιμο σε όσους θέλανε. Βέβαια δεν είχα βάλει το σύνδεσμο σε κοινή θέα, αλλά αν το έκανα κοινοποίηση θα ήταν ανοικτό σε όλους.  Ίσως σε κάποια επόμενη φορά, να το δώσω έτσι για να μπει όποιος θέλει, με μια μόνο προϋποθεση να μου πει πως το είδε και να ασκήσει κριτική. Από ότι καταλάβατε…θα το ξανακάνω. Και γιατί να είναι μονο μαθητές άραγε και να μη είναι μια ανοικτή συζήτηση, κάτι σαν think tank για συζήτηση.

Το βλέπουμε πάντως.

Και για να μη ξεχνιόμαστε…

Τη ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/12 έχουμε εκδήλωση για το Νίκο Γκάτσο και

Το ΣΑΒΒΑΤΟ 17/12 έχουμε BAZAR.

Και τα δύο μη τα χάσετε. Το ένα θα είναι καλύτερο από το άλλο. Και αν είστε απόφοιτοι της Σχολής, εννοείται ότι θα έρθετε και στα δύο και θα δώσετε το παρόν. Και μη ξεχνάτε το

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.

Μπορούμε…η μικρή προσπάθεια του καθενός θα δώσει ένα μεγάλο αποτέλεσμα…τώρα που το έχουμε όλοι ανάγκη. Διαβάστε τα σχετικά άρθρα με τις λεπτομέρειες και τη πρόσκληση.

Τη καλησπέρα μου…

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags:' <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

Copyright © 2024 Η ΒΔΕΛΛΑ 2 All rights reserved.
Desk Mess Mirrored v1.4.4.1 theme from BuyNowShop.com.